Yağız Taylan GÜNGÖR & Mehmet Ali ERDOĞDU
Boşaltım nedir ?
Besinlerin hücrelerde yanarak enerjiye dönüşmesi sonucu açığa çıkan maddelerin vücuttan atılmasına boşaltım denir.
Besinlerin hücrelerde yanarak enerjiye dönüşmesi sonucu açığa çıkan maddelerin vücuttan atılmasına boşaltım denir.
Böbrekler
Omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde 2 tane boşaltım organlarıdır. 10 cm kadar olabilen böbrekler, boşaltım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Bu organlar, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzer ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere etki eden hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefrolojidir. Nefroloji, adını Yunanca "böbrek" anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir. Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur.
Üreterler
Böbrek ile idrar torbası arasında bulunurlar. 25-30 cm uzunluğunda, 4-7 mm çapında, kas liflerinden oluşmuş boru şeklinde yapılardır. Böbreklerde oluşan idrar bu ince borucuklar vasıtasıyla idrar kesesine ulaşır. Ureter pars abdominalis ve pars pelvica olmak üzere iki kısımda incelenir. Üreterin üç yerde darlığı vardır. Birinci darlık başlangıç yerinde, ikinci darlık linea terminalis’i çaprazladığı yerde, üçüncü darlık da sidik kesesine girdiği yerdedir (en dar yeri burasıdır).
İdrar kesesi
İdrar kesesi yoğun kas liflerinden oluşmuş, idrarın depolandığı, genişleme özelliği bulunan torba biçiminde bir yapıdır. İdrar torbası dolduğunda kesenin duvarını oluşturan kas lifleri gerilerek idrara çıkma hissi uyandırır ve duvarındaki kasların kasılması ile idrar kesesi boşalır. Kadınlarda pelvis boşluğunun tabanında, erkeklerde rektumun önünde ve prostatın üzerindedir.
Üretra
İdrarın idrar torbasından alınarak, vücut dışına atıldığı son kanaldır.
Boşaltım Sistemini Korumak İçin;
Vücut temizliğine dikkat edilmeli
Yeterli miktarda sıvı alınmalıdır. (Böbreklerin rahat çalışması için bol sıvıya ihtiyacı vardır. Alınan sıvı miktarı sıcak ve kuru havalarda arttırılmalıdır. Günlük en az 2 litre su alınmalıdır.)
İdrar uzun süre tutulmamalıdır. (Böbrek taşları oluşabilir).
İdrar yolları soğuktan korunmalı
Böbrekler ve idrar yolları soğuktan korunmalıdır. (Böbrek sağlığı için).
Aşırı acı ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir.
Düzenli banyo yapılmalıdır. (Derideki gözeneklerin açılması için).
İçilen su ve yenilen besinler temiz olmalıdır.
Böbrek iltihabı rahatsızlıklarında tedavi yarıda kesilmemeli ve ilaçlar zamanında alınmalıdır.
Bilinçsiz olarak ilaç tüketilmemeli
Düzenli egzersiz yapılmalı
Diş çürükleri ve boğaz iltihabı hemen tedavi ettirilmelidir. (Çürük veya iltihaba yol açan mikroorganizmalar, kalıcı böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir
0 yorum:
Yorum Gönder