Fen ve teknoloji
II. DÖNEM PROJE ÖDEVİ
BARAN TARIM
&
GÖKÇE GÜLEL
RENK
¢Maddenin görülebilir,hissedilebilir
özelliklerindendir.
¢Örneğin,su,buz ve su buharını
renkleri yönünden inceleyelim.
¢Su renksiz,buz beyaz,su buharı ise
gridir.Aslında bu 3 madde aynı maddenin 3 farklı halidir.
BERKLİK
¢ Esnek olmayan sert ve sağlam maddelere berk madde denir.
¢Berk madde bükülemez kırılabilir,kırılırsa şekil değişikliği kalıcı olur.
ÖZ
KÜTLE (YOĞUNLUK)
¢Sabit sıcaklık ve basınçta birim
hacimdeki madde miktarıdır.
¢Katı ve sıvılarda birim hacim
genellikle Gram/cm3 alınır.Gazlarda ise hacim litre alınır.
¢Formülü yoğunluk=kütle/hacim
(d=m/v)
ÖZ
ISI (ISINMA ISISI)
¢Maddenin
1gramının sıcaklığını 1C yükseltebilmek için gerekli olan ısı miktarına denir.
¢Katı,sıvı
ve gazlar için ayırt edici özelliktir.
ÇÖZÜNÜRLÜK
¢Sabit
sıcaklık ve basınçta birim hacim çözücüde en çok çözünebilen madde miktarına
denir.
¢Katı,sıvı
ve gazlar için ayırt edici bir özelliktir.
¢Her
madde her maddede çözünmez.
¢Benzer
benzeri çözer.
ERİME
SICAKLIĞI
(ERİME NOKTASI)
¢Saf
bir katı maddenin ısı alarak sıvı hale geçmeye başladığı sıcaklık derecesine
denir.
¢Erime
Noktası sadece katılar için ayırt edici özelliktir.
¢Her
katı farklı sıcaklıkta erir.
DONMA
SICAKLIĞI
(DONMA NOKTASI)
¢Saf bir sıvı maddenin ısı vererek
sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklıktır.
¢Sıvılar için ayırt edici
özelliktir.
¢Saf maddelerin erime sıcaklığı
donma sıcaklığına eşit ve sabittir.
YOĞUNLAŞMA
SICAKLIĞI
(YOĞUNLAŞMA
NOKTASI)
¢Sabit
sıcaklıkta ve basınçta saf
gaz maddenin gaz halden sıvı hale
geçtiği
sıcaklıktır.
¢Sadece
gaz maddeler için ayırt
edici özelliktir.
GENLEŞME
¢Her
hangi bir maddenin dışardan
ısı aldığında tanecikleri yayılır
ve
genişler. Böylece maddenin
hacminde büyüme olur.Bu olaya
genleşme denir.
¢Katı
ve sıvılar için ayırt edici
özelliktir.
KOKU
¢Havada
gaz halinde bulunan koku
moleküllerinin burun yoluyla
algılanmasıdır.
¢Katı
, sıvı ve gazın ayırt edici
özelliğidir.
TAT
¢Tadına
kokusuna ve şekline
bakarak ayırt edebileceğimiz
maddeler vardır
¢Limonun
tadı ve portakalın tadı
birbirinden farklıdır
¢Tuz
ve şekeri birbirinden ayır
etmek için
tadına bakılabilir
¢Her
maddeyi koklamak veya
tatmak tehlikeli olabilir
ESNEKLİK
¢Esneklik
yalnız katılar için ayırt
edici özelliktir.
¢Sıvı
ve gaz maddelerin esneme
özellikleri yoktur.
¢Esneklik
maddenin ayırt edici
özelliğidir.
ÖZ HACİM
¢Birim
kütlenin hacmidir.
¢Maddenin
ayırt edici özelliklerindendir.
¢Öz
kütlenin tersidir.
¢Katı,sıvı ve gazların ayırt edici
özelliğidir.
¢Sıcaklık
ve basınç ile değişir
¢Özhacim=hacim/kütle
ÖZ
AĞIRLIK
¢Bir
maddenin birim hacminin
ağırlığına denir.
¢Ağırlık
birimi olarak genelde gr
ağırlık seçilir.
¢Özgül
ağırlık birimi de gr
ağırlık/cm3 olur.
¢Kısaca
gr/cm3 biçiminde de
yazılır.
¢Y
(gama) sembolü ile gösterilir.
TUTUŞMA SICAKLIĞI
¢Gaz
veya gaz karışımının sıcak bir
yüzeyden ısı enerjisi
olarak yanmaya
başlaması için gerekli minimum
sıcaklık derecesidir.
KAYNAMA
SICAKLIĞI
¢Sıvının
buhar basıncının sıvının basıncına
eşit olduğu sıcaklıktır
¢Sadece
sıvılar için ayırt edici özelliktir
¢Kaynama
sıcaklığı sıvı miktarı ve verilen ısı
ile değişmez
¢Basınç
değişirse kaynama sıcaklığı değişir.
¢Basınç
arttıkça kaynama sıcaklığı artar
çünkü
taneciklerin gaz faza geçmesi zor
olur.
BUHAR BASINCI
¢Sıcaklık arttıkça buhar basıncı
artar.
¢Aynı ortamda buhar basıncı yüksek
olan sıvıların buharlaşması kolay
olacağından kaynama noktaları
düşük olur.
¢Buhar basıncı yüksek olan sıvı
moleküllerinin moleküller arası
çekim kuvveti zayıftır.
¢Bir sıvı içinde katı çözündüğünde
buharlaşmayı azaltacağından buhar
basıncını da düşürür.
İLETKENLİK
¢Bir cismin ısıyı iletme kabiliyetidir.
¢Hemen hemen her cisim bir ölçüde ısı iletir.
¢Gaz hariç maddenin hallerinin ayırt edici özelliğidir.
TEŞEKKÜRLER
GÖKÇE GÜLEL&BARAN TARIM
0 yorum:
Yorum Gönder